Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Μία σημαντική αλλαγή


Γράφει ο Ρένος Αρβανίτης 

Είμαστε 3.5 περίπου μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ήδη έχουν ανακοινώσει ορισμένους υποψηφίους που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτιά τους και η μάχη για μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο έχει ξεκινήσει Λίγοι όμως έχουν προσέξει τις αξιοσημείωτες αλλαγές που προωθεί ο «Κλεισθένης» στα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων. 


Θα εστιάσουμε σε μερικές από αυτές. Πρώτη και βασικότερη αλλαγή είναι ότι θα υπάρχει ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων. Όσον αφορά το δήμο μας το συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας θα είναι 11μελές και αυτό της Νέας Χαλκηδόνας 7μελές.

Ποιες όμως θα είναι οι αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων; 

Θα παραθέσουμε ορισμένες από αυτές 

1. Εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο, για την εκτέλεση νέων έργων εντός της κοινότητας, καθώς και για τη συντήρηση και τη λειτουργία των έργων που έχουν εκτελεστεί. 

2. Αποφασίζει ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των Κ.Α.Π. που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που της αναλογούν. 

3. Μεριμνά για την καλή κατάσταση του δικτύου οδοποιίας της κοινότητας. 

4. Μεριμνά για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για την καλή τήρηση αυτής. 

5. Λαμβάνει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης ενημερώνοντας εγγράφως για το λόγο αυτόν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. 

6. Μεριμνά για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού. 

7. Μεριμνά για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών. 

8. Είναι υπεύθυνο για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της κοινότητας κοκ.  

Μ’ αυτά και μ’ αυτά αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να ψηφίσουμε και στην κάλπη της κοινότητάς μας, αλλά και το να επιβραβεύσουμε αυτούς που εκτιμούμε πως είναι οι ικανότεροι για την διοίκησή της. Ανεξάρτητα από τον συνδυασμό που θα επιλέξουμε. 

Μην πούμε πάλι μετά από 4 χρόνια ότι δεν ξέραμε. Γιατί ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση από το «ταμείο» ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! 

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλα-Ηδόνα τ. Ιανουαρίου